Dag 3 // Yosemite National Park

7 10 2010

Een dag vol uitersten, dat was het vandaag. Van een vlak landschap tot hoge bergen, van 22 graden tot het vriespunt, van onbewolkt en zonnig tot helse regen, hagel en zelfs sneeuw. Een prachtige dag dus!

Het is nog even wennen aan de negen uur tijdsverschil, want vanmorgen werden we, overigens na een heerlijke nacht slapen, ruim voor de wekker wakker. Geen nood, maar een deugd! Lekker op tijd onder de douche en snel op weg naar ons eerste Nationale Park: Yosemite!

Yosemite National Park is ruim 3000 vierkante kilometer groot en is ontstaan door de combinatie van aardverschuivingen en erosie door gletsjers in de ijstijd. Hierdoor heeft zich een landschap gevormd met indrukwekkende, kilometers hoge rotswanden waarvan watervallen naar beneden storten om de snelstromende riviertjes in het dal te voeden.

Na een ontbijtje te hebben gekocht in de supermarkt, begonnen we onze tocht naar de entree van het park. Een tocht over een meest tweebaansweg, omringd door een prachtig vlak landschap met veel fruitbomen. Na een uurtje rijden begon de omgeving langzaam te veranderen. De begroeiing bestond nu uit gele, hoge grassen en er waren wat heuveltjes te zien. Heuveltjes die zowel in omvang als in hoogte groeiden, naarmate we dichter bij Yosemite kwamen.
Op de achtergrond zagen we grote, hoge bergen opdoemen.

Toen we na twee uur rijden begroet werden door een vriendelijke parkwachter in een typisch parkwachtersuniform bij een typisch park-wachthuisje, lagen de heuvels al ver achter ons en bevonden we ons in een dichtbegroeid bos tussen hoge, rotsachtige bergen.
De entree voor een Nationaal Park bedraagt $20,00 per auto, met maximaal 4 inzittenden. Wij hebben voor het viervoudige een pas gekocht waarmee we een jaar lang alle Nationale Parken in de Verenigde Staten mogen bezoeken. En dat stukje plastic komt goed van pas, want er staan nog wat parken op de planning in de komende weken!

In het dal hebben we stukken gelopen naar de watervallen, hebben we herten en eekhoorns in het wild zien rondlopen en -rennen, maar we hebben ons vooral steeds opnieuw laten overweldigen door de grote bergen om ons heen. En we hadden er prachtig, bijna zomers weer bij!

Dat veranderde snel toen we een rit maakten naar Glacier Point, bovenop een van die hoge, rotsachtige bergen, van waaraf de hele vallei te overzien is. In het uurtje van het dal naar de top hebben we alle soorten weer voorbij zien komen. Hevige regen- en hagelbuien tot zelfs sneeuw waarmee de weg binnen no-time bedekt was. De temperatuur lag inmiddels rond het vriespunt.

Door de inmiddels ontstane dikke bewolking en het slechte weer hadden we eigenlijk het idee voor niets naar Glacier Point te rijden. Van de vallei zouden we waarschijnlijk toch niets meer zien… Op de top aangekomen bleek niets minder waar. Het was precies op dat moment en op die plek kurkdroog en geen wolkje hinderde ons zicht. Wat een geluk, en wat een magnifiek uitzicht. Prachtig!

Bergafwaarts rijdend kwamen we opnieuw regen, sneeuw en hagel tegen en bleek de weg naar Glacier Point inmiddels door de autoriteiten afgesloten te zijn. We hadden dus echt geluk vandaag!
Een beetje minder geluk hadden we bij het bekijken van de Sequoia in Mariposa Grove. Op dat moment regende het harder dan we leuk vonden, dus Wilco heeft snel een paar foto’tjes gemaakt van een paar van deze reusachtige bomen, waarna we weer snel richting het mooiere weer zijn vertrokken. Gelukkig kunnen we over een paar dagen alsnog woudreuzen bewonderen in Muir Woods, net boven San Francisco.

Op dit moment zijn we halverwege Yosemite en San Francisco, in het plaatsje Turlock. Morgen naar de mooiste stad van de USA!

Advertenties

Acties

Information

One response

9 10 2010
Marieke

Wat een machtig mooi landschap is het toch hè?! Heerlijk hoor, dat jullie daar nu zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: