Dag 20 // Yellowstone

24 10 2010

Het toppunt van natuur…, die omschrijving durf ik na vandaag wel te geven aan Yellowstone National Park. Wat een ongelofelijk schouwspel van natuur hebben wij vandaag mogen aanschouwen in, wat mij betreft, het mooiste Nationale Park dat we deze trip bezocht hebben.

Vanochtend begon voor ons vroeg, om 6:00 uur hadden we de wekker staan na een lekker nachtje slapen in ons hotel in Idaho Falls, dat op ongeveer een kleine drie uur rijden van Yellowstone ligt. Omdat we gisteren een slechte dag hadden in Zion (wat weer betreft) en we aan de hand van de weervoorspellingen zagen dat zondag een slechte dag zou worden in Yellowstone National Park, besloten we vandaag erg vroeg op te staan. Het slechtere weer (sneeuw / regen) zou namelijk in de loop van zaterdag al gaan beginnen. Hoe eerder we dus in het park zouden zijn, hoe beter. Op deze manier zouden we nog zoveel mogelijk kunnen genieten van het park.

Toen we vertrokken uit het hotel was het nog donker buiten, waardoor we slecht konden inschatten wat voor weer het zou zijn en worden die ochtend. Gelukkig bleek, na een stuk rijden, dat we wederom geluk hadden, want de zon scheen en de lucht was prachtig blauw. Na een stuk rijden, kwamen we rond 10:00 uur aan bij het park. Een ontzettend aardige parkranger heette ons van harte welkom en na ons van de nodige informatie te hebben voorzien, reden we het park in.

Op de weg naar het park toe en ook de eerste stukken in het park zelf, werden we vooral geconfronteerd met prachtige naaldbossen langs de kanten van de weg. We volgden de weg en na 23 km gereden te hebben, namen we de afslag naar rechts. Het park is ontzettend groot, dat zagen we al aan de grote afstanden die stonden ingetekend in de parkmap die we gekregen hadden. De eerste bestemming in Yellowstone was het ‘Lower Geyser Basin’ dat op route naar dé geiser van het park ligt: de Old Faithful.

Deze eerste stop in Yellowstone, waarbij we een stuk over houten vlonders konden lopen tussen de geisers en modderpoelen door, overweldigde ons al ontzettend! Allereerst was het enorm bijzonder om de rokende gaten en poelen van zo dichtbij te kunnen bekijken. Daarnaast maakte het geluid en de geur het plaatje compleet. De sissende stoomkolommen die naar buiten kwamen, het gebubbel van de modderpoelen, het omhoog komende water uit de geisers, schitterend! De omschrijvingen zoals ik ze maak klinken misschien waardeloos of zijn moeilijk in te beelden, eigenlijk moet je het ervaren wanneer je zelf in Yellowstone bent. 

Vervolgens reden we door naar het ‘Midway Geyser Basin’ dat ten opzichten van het riviertje, dat naast deze geisers liep, een stuk hoger lag. Het kokende water stroomde daardoor ook via kleine stroomversnellingen en watervallen naar het riviertje toe. Prachtig om te zien hoe het stomende water zo het koude rivierwater in liep. De geisers hier waren meer grote poelen met kokend water erin. Lange tijd geleden was één van de geisers nog actief, maar nu niet meer. De poelen hebben geweldig mooie blauwe kleuren en op de randen, die soms groen, oranje, geel of bruin zijn, zetten bacteriën en micro-organismen zich af. Hierdoor ontstaat er een geweldig kleurenpalet rondom en tussen de poelen, of spings (zoals ze in Yellowstone genoemd worden). De bassins liggen een stuk uit elkaar en ertussen is wat hoogteverschil, zodat het water ook tussen de verschillende waterbassins stroomt. Ook hier zetten de bacteriën en micro-organismen zich af, waardoor er een scala aan patronen, vormen en kleuren ontstaan. Erg bijzonder om te zien!

We waren op weg naar de ‘Old Faithful’, de grootste geiser van Yellowstone, maar onderweg er naartoe werden we steeds verrast door dampende geisers en poelen langs de weg. Hierdoor zijn we nog eenmaal gestopt en hebben we een stuk tussen de geisers doorgelopen en veel foto’s gemaakt. Ook kwamen we nog een bizon tegen die net het riviertje aan het oversteken was.

De ‘Old Faithful’ geiser spuit ongeveer één keer in de 90 minuten het water tot een hoogte variërend  van 106 tot 180 feet. Een eruptie duurt tussen de anderhalf en vijf minuten en tijdens deze eruptie spuit er (afhankelijk van de duur) 3700 tot 8400 gallons water naar buiten. Nadat wij de giftshop bezocht hadden om wat souvenirs van het park aan te schaffen hadden we weer eens geluk. Na 15 minuten wachten begon de ‘Old Faithful’ aan  een eruptie. We hadden een mooie plek op één van de bankjes die om de geiser heen geplaatst waren en konden zo genieten van het natuurfenomeen.

Na deze grote geiser zijn we onze tocht door Yellowstone gaan vervolgen, aangezien we al best veel tijd kwijt waren aan het eerste deel van de route. We zijn verder gereden en kwamen na een aantal kilometer bij Yellowstone Lake uit. Onze weg naar dit grote meer liep voornamelijk door het bos, maar toen we bij het meer uitkwamen, stonden ook hier op sommige plekken dampende geisers naast: een erg apart schouwspel om te zien.

We vervolgden onze tocht langs de Yellowstone River (stroomafwaarts) waar we onderweg gestopt zijn bij de ‘Mud Volcano’. Op deze plek ligt een grote modderpoel die behoorlijk kookt en waar een grote hoeveelheid zwavel te ruiken is (dit ruikt naar rotte eieren). Alles was bijzonder goed bereikbaar (niet alleen hier, maar tot nu toe overal in Yellowstone National Park) doordat er veel houten loopbruggen aangelegd waren naar de diverse geisers, modderpoelen en over zure gronden. De kokende modderpoel was vroeger een geiser die de modder ver over de bomen, die dicht bij de poel stonden, heen spoot.

In de buurt van deze moddervulkaan lag de ‘Dragon’s Mouth’, iets dat wij nog nooit gezien hadden. Uit een gat in de berg kwam een grote hoeveelheid stoom en daarnaast kwam er grijs water in golven naar buiten. Het geluid dat uit het gat kwam is inderdaad te beschrijven als het geluid van een grommende draak. Ongelofelijk en eigenlijk niet met een pen te beschrijven.

We zijn een korte trail van een kilometer gaan lopen over de houten vlonders die ons verder de berg op bracht. Boven kwamen nog wat bubbelende spings tegen, waarin bij sommige alleen wat kleine belletjes omhoog kwamen en bij anderen het water stevig omhoog gestuwd werd. De zwaveldamp werd soms steeds heftiger, maar was nog steeds goed uit te houden (zonder braakneigingen).

De auto stond beneden op ons te wachten en we reden verder naar de Canyon die verder stroomafwaarts lag. Onderweg veranderde het landschap van bos naar duinlandschap, naar prairie, naar rotsachtig. Fantastisch om te zien hoe het landschap zo drastisch veranderd op een dusdanig korte afstand in Yellowstone.

Voordat we bij de Canyon aankwamen, lagen er nog twee watervallen op de route. De zogenaamde upper falls waren de kleinste van de twee en hadden een hoogte van 33 meter, terwijl het water bij de lower falls een diepte van 94 meter instortte. Ongelofelijk spectaculair om te zien, vooral de laatste waterval! Hier stortte het water ook de Canyon in die op onze route lag om te bekijken. Direct werd de naam van het park duidelijk, aangezien de Canyon volledig uit gele steen bestaat. De diepte die we in konden kijken vanuit de diverse uitzichtpunten is onbeschrijfelijk en moeilijk vast te leggen op foto (uiteraard hebben we dit toch geprobeerd).

Omdat we ontzettend genoten van het park ging de tijd erg hard en we wilden graag nog een aantal zaken bekijken in het park. Tijdens deze rondtocht door Yellowstone kwamen we er achter dat we ons makkelijk twee dagen hadden kunnen vermaken (in ons tempo). De afstanden in het park zijn zo groot en het landschap is zo divers, dat er genoeg te zien valt. Wanneer je echt goed alles wilt bekijken in het park, kun je je er zeker wel meer dan een week vermaken.

We reden snel verder, want we hadden een ritje van ongeveer 70 kilometer voor de boeg om vanuit het midden naar de bovenkant van het park te rijden. Hier lagen de zogenaamde ‘Mammoth Hot Springs’ die bestaan uit een reeks terrassen van warme bronnen die door afzetting van mineralen zo zijn opgebouwd. Erg bijzonder om te zien hoe de terrassen zijn opgebouwd en hoe de natuur zich vormt. Onderweg naar deze terrassen reden we wederom door een bijzonder wisselend landschap met rotsachtige gedeelten, savanne achtige delen (zonder de hoge temperatuur dan) en prachtige vergezichten op smalle kronkelige bergweggetjes.

Het begon inmiddels al weer een stuk frisser te worden, want de zon was weggezakt achter de bergen. Op de route terug naar het midden van het park (op deze hoogte waren we ook het park binnengereden) kwamen we nog een gebied met een reeks geisers en kokende waterbassins tegen. Hier zijn we nog even gestopt en hebben we een paar foto’s gemaakt. We zijn hier niet verder het park ingelopen, omdat het al begon te schemeren en de temperatuur nog verder zakte.

Ons Yellowstone avontuur zat er op en we hebben de gehele dag schitterend weer gehad om fantastisch te mogen genieten van wat het park ons te bieden had. We hebben het uiterste uit de dag gehaald wat er mogelijk was en ongelofelijk veel verschillende dingen kunnen bekijken en bezoeken. Daarnaast hebben we ook erg veel stukken kunnen lopen tussen de geisers, springs en modderpoelen door, heerlijk!

Het aantal keer dat ik vandaag de termen ‘fantastisch’, ‘geweldig’ en ‘schitterend’ gebruikt heb ligt een stuk hoger dan tot nu toe in de verschillende Nationale Parken gedaan heb. Yellowstone was schitterend en ik zou bijna zeggen dat iedereen dit een keer gezien zou moeten hebben. Zeker wanneer je een ‘Nationale Parken Trip’ doet door de USA. Het ligt niet erg op de route ten opzichten van de andere Nationale Parken, maar het is ontzettend de moeite waard om er voor om te rijden. Onze (hoge) verwachtingen zijn in ieder geval méér dan uitgekomen en Yellowstone was in dat opzicht overweldigend!

Morgen, ja onze trip gaat gewoon verder, bezoeken we Craters of the Moon in Idaho en reizen we verder naar onze laatste bestemming van deze trip: Salt Lake City. Naast deze stad liggen nog de grote zoutvlaktes die we willen gaan bekijken. Daarna is het bijna alweer tijd om te koffers klaar te hebben voor de terugreis. Nu eerst maar even nagenieten van Yellowstone National Park en natuurlijk nog van de dingen die we de komende dagen nog op het programma hebben.

Tot morgen!

Advertenties

Acties

Information

11 responses

24 10 2010
aadje moret

wat een geweldige foto,s krijg heimwee gr aadje

24 10 2010
Evy

Poeh! Indrukwekkend hoor zoals je het beschrijft! En die afstanden! Niet te geloven! 😀

24 10 2010
Bas

Deze herfst zondag maar eens gebruikt om jullie hele trip door te lezen. Dat kost wat tijd, dat kost zelfs veel tijd, maar het is een genot om jullie verhalen te lezen en de bijbehorende foto te bekijken. Juliie hebben zeker weten het mooiste voor het laatst bewaard! Wat een geweldige trip en Mirjam en ik hebben nu al spijt dat we onze trip in 2006 niet meer aan Nationale parken gewijd hebben.

Geniet nog heel even en alvast een goede vlucht terug! Bedankt voor dit enorme lees plezier, kunnen jullie de inhoud van deze blog niet in een boek uitgeven, ik zou het zeker kopen!

24 10 2010
Mirjam

Jeetje jongens wat zijn jullie met een geweldige trip bezig. Ik vind de foto’s al prachtig, wat zal het dan in werkelijkheid nog mooier zijn geweest.

24 10 2010
Hilda & Huib

weer een geweldig verhaal en prachtige foto”s.

Wat een schitterende foto”s en mooie bijbehorende teksten. We genieten iedere keer weer van alles.
Al die verschillende kleuren. We mogen wel veel tijd uittrekken als jullie thuis zijn om alles te horen en te zien wat nog niet in het report vermeld stond. Veel plezier nog de laatste dagen in Salt Lake City.
Huib en Hilda. Erwin en Martijn.

25 10 2010
M+S Seuren

Wat is het geweldig om elke dag jullie verslag te lezen en de prachtige foto’s te bekijken! Jullie genieten natuurlijk enorm, maar wij ook, hoor!
Hoeveel memorysticks hebben jullie al vol? Dat zullen er heel wat zijn.
Het einde van de reis is nu in zicht, geniet nog van deze laatste dagen van alles om je heen en kom goed thuis!
Liefs,
V+M.

25 10 2010
Marieke

Wat een onwerkelijk, maar daardoor juist ook weer een prachtig landschap. Als ik jullie verhalen zo lees vind ik het oprecht jammer dat ik zoveel al heb gezien in de USA, maar dit niet. Staat mede door jullie ervaringen nu wel op een verlanglijstje voor over een paar jaar.
Nog veel plezier de laatste dagen! SLC lijkt mij een heel bijzondere stad.

25 10 2010
Monique & Jeroen

Wat een ontzettend vette foto’s! 😀 Leuk om te lezen dat jullie ’t zo naar jullie zin hebben! Zijn erg benieuwd naar alle ‘real-life’ verhalen als jullie terug zijn. Ik zeg LIGRETTOOOO 😉 Heel veel plezier verder!

ps voor als jullie op tijd terug en zijn nog niet uitgepretparkt zijn, zondag fright night 😉

25 10 2010
Erwin

Ik ben weer helemaal up*to*date na een geweldig weekend! Blijven mooie reports die jullie das interwebs opknallen! Goed om te weten dat jullie genoeg aan lichaamsbeweging doen met al die hike-trails. Zal wel heel lastig worden om straks weer aan NL te wennen, dus nog héél veel plezier deze dagen!!

26 10 2010
Yvonne

Hee mannen!
Wat een mooie en uitgebreide tripreports en prachtige foto’s. Jullie hebben echt ontzettend veel gezien en alles eruit gehaald! Fantastisch om jullie reis op deze manier een klein beetje te hebben mogen meebeleven, bedankt!
Goede reis terug en tot gauw
Liefs Maarten en Yvon

26 10 2010
Aukje

Hoi Wilco en Dennis, wat een geweldig mooie plaatjes in vooral bryce en yellowstonepark! Lijkt me fantastisch om daar tussendoor te lopen.
Geniet nog maar van jullie laatste uurtjes en een hele goede vlucht toegewenst. Je zult hier de wegen maar weer erg smal en klein vinden, ik vond het echt wennen toen ik weer op europese wegen reed. Marnix zit nu in Roemenie, heeft het goed naar de zin. Tot ziens! Hartelijke groet Aukje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: